Page content

Nieuw platform over seks & ziekte

seks en ziekzijn

Je seksleven kan behoorlijk onder druk komen te staan wanneer jij of je lief plotseling ziek wordt.

Dat je een paar dagen geen zin in seks hebt wanneer je griep hebt, is voor bijna iedereen goed te begrijpen. Je voelt je immers minder aantrekkelijk met je snotneus, je bent moe en je lichaam doet zeer. Het perfecte recept voor onplezierige seks.

Vragen

Maar wat als je echt langdurig ziek bent? Hoe weet je dan wat je wel kunt of wat je moet doen ? En welke hulpmiddelen er beschikbaar zijn? En als de seks zelf dan echt niet meer kan, hoe kun je dan wel je intimiteit met elkaar behouden?

Het platform sick and sex heeft als doel toegankelijke gezondheidszorg op het gebied van seksualiteit, intimiteit en relatie voor iedereen die geconfronteerd wordt met ziekte.

Problemen met seks wanneer je ziek bent

In Nederland zijn er zo’n 800.000 mensen die in meer of mindere mate problemen ervaren op het gebied van seks in combinatie met ziek zijn.

De ziektes die mensen hebben zijn heel divers. Van chronische ziekte, kanker, rug- of heupklachten maar ook de revalidatieperiode na een ongeval kunnen je seksleven behoorlijk beïnvloeden.

 

 

Seksuele Partner ondersteuning

De stichting Sick and Sex biedt ondersteuning aan mensen en hun partner die dit overkomen. Ze doen dit vanuit een wetenschappelijke achtergrond. Wat nieuw is, is dat ze met die kennis vooral praktisch advies en concrete oplossingen bieden. Ze halen die deels uit de wetenschap en deels uit de oplossingen die ervaringsdeskundigen aandragen.

Dat doen ze bijvoorbeeld door mensen met heupklachten, informatie te geven over geschikte standjes die de heup zo min mogelijk belasten.

bron:  Charbonnier et al. The Journal of Arthroplasty 29 (2014) 640–647

Privé plekje in ziekenhuis

Zelf heb ik een ernstig auto-ongeluk gehad waarbij ik alle twee mijn benen brak. Wat een gedoe om (buiten de fysieke uitdaging om) in het ziekenhuis een privé moment te creëren. Daarbij ben je iedere keer bang dat iemand zomaar je kamer in kan lopen!

Mocht jij nou ook iets op het gebied van seks en ziekte hebben meegemaakt en heb je mogelijk een geniale oplossing gevonden? Deel het dan met de stichting. Ze willen het liefst zo veel mogelijk mensen helpen!

 

Bron: Sick and Sex

Comment Section

0 reacties op “Nieuw platform over seks & ziekte

Plaats een reactie


*